Omgeving

KORTE BESCHRIJVING EN AGENDA VAN DE VEENKOLONIËN, HET OLDAMBT EN WESTERWOLDE

Veenkoloniën

schipEen gebied waarin na de vervening, vanaf het eind van de 18e tot het begin van de 20e eeuw scheepsbouw en scheepsvaart plaatsvond. In 1863 bestond alleen de vloot van Pekela uit 163 zeeschepen!!

Als herinnering aan deze periode is in Nieuwe Pekela in een voormalige kapiteinswoning een klein museum ingericht waar veel uit dat verleden in beeld is gebracht.
Na voltooiing van een algehele reconstruktie van de kanalen ontstonden rustieke waterlopen, voorzien van schoon water, nieuwe beschoeiingen, kaden met versieringen, etc. die niet alleen het begin van een nieuw tijdperk vormden, maar tevens een gebied deed ontstaan om van te genieten bij het vissen, watersporten, fietsen en wandelen.

vaart

Actuele agenda op veenkolonien.groningen.nl

Het Oldambt

Een poldergebied grenzend aan de Dollard en Duitsland.

Door de uitgestrekte polders met de daarin nog aanwezige oude dijken, kunnen prachtige auto- en fietstochten worden gemaakt, tevens kan een bezoek worden gebracht aan de zeesluis bij Nieuw Statenzijl, waar een overzicht wordt verkregen hoe dit gebied na diverse overstromingen weer op de zee is terugveroverd.

haven2

Vervolgens kunt u de tocht door dit gebied vervolgen langs de zeedijk met het zicht op de kwelders, naar het vissers-dorp Termunterzijl en de zeehaven te Delfzijl.

Agenda oldambt.groningen.nl

Westerwolde

Een gebied met bossen, heidevelden en stuifduinen.

Een prachtig gebied om bijvoorbeeld rustig fietsend de schitterende “Stroomdalroute” te doen, die U door bossen, langs heuvels, korenvelden, stroompjes en speciaal voor deze route gemaakte kunstwerken voert.

Een gebied ook om in te wandelen zoals in het gehucht Smeerling, met zijn beschermd dorpsgezicht en prachtige gerestaureerde boerderijen.
Hier kunt u langs een door Staatsbosbeheer gemarkeerd voetpad een prachtige wandeling maken door een in oude staat teruggebracht natuurgebied van bossen, vennen en weidevelden.
smeerling2

Agenda westerwolde.groningen.nl

Voor de stad Groningen en rest van de provincie toerisme.groningen.nl/over-groningen/provincie-groningen